اطلاعاتی در مورد خودرو و طریقه تعویض و تعمیر قطعات ان
حال به تشریح عمل تعویض لنت آنها می پردازیم :
ابتدا در زیر خودرو جک زده و چرخ های جلو را باز میکنیم بعد سوکت لنت (وقتی لنت تمام شود چراغ پشت آمپر روشن شده که به راننده اطلاع می دهد لنت تمام شده است ) را میکشیم وبا یک پیچ گوشتی دوسو لنت را به
عقب هل می دهیم تا پیستون به عقب رود و فضای کافی برای لنت جدید فراهم شود .حال پیچ پایینی را باز کرده و درب نگه دارنده ی لنت را به بالا هدایت می کنیم ، سپس لنت جدید را جای گزین کرده و عکس عمل باز کردن آن را می بندیم . بعد چرخ ها را بسته و جک را پایین می آوریم . حال چند با پدال می زنیم تا پشت پیستون ها پُر از روغن ترمز شود .
تعویض لنت های کاسه ای انواع خودرو ها :
این لنت ها نیز پس از طی مسافتی معادل km20000 بازدید و در صورت لزوم تعویض می شود .
عمل تعویض به صورت زیر می باشد :
ابتدا جک زده و چرخ ها ی عقب را باز می کنیم ، سپس یک پیچ آلن ستاره ای خور را نیز که کاسه را در جا ی خود محکم می کند باز کرده و با چکش آهنی چند ضربه به کاسه وارد می کنیم تا به راحتی از جای خود در بیاید . بعد لنت را تعویض کرده و کاسه و چرخ را در سر جای خود می بندیم و جک را آزاد می کنیم . چند بار پدال زده تا روغن پُر شود .
هواگیری سیلندر ترمز چرخ ها :
این عمل زمانی انجام می شود که یکی از سیستم ترمز گیری باز یا تعویض شود مانند لوله های انتقال روغن ترمز .
عمل هواگیری به صورت زیر می باشد :
ابتدا به یکی از همکاران می گوییم که پدال بزند . بعد از چند دفعه پدال زدن وقتی پداغل یک مقدار پُر شد می گوییم که پدال را نگه دارد و بعد پیچ هواگیری را شُل میکنیم تا روغن ترمز به بیرون بریزد، پیچ را بسته سپس میگوییم دوباره پدال بزند و نگه دارد و بعد پیچ هواگیری را بار دیگر شُل می کنیم تا روغن به بیرون بریزد . آن قدر این عمل را انجام می دهیم تا روغن بدون هوا ( بدون کف ) بیرون بیاید ، سپس به سراغ هواگیری چرخ دیگر میرویم و این عمل را انجام می دهیم .
ریگلاژ ترمز های کاسه ای :
ابتدا یکی از پیچ های چرخ عقب را باز کرده سپس به یکی از همکاران می گوییم که داخل خودرو بنشیند ترمز بگیرد بعد با یک دو سو مهره ای را که مخصوص ریگلاژ است را باز و بسته می کنیم ، تا جایی که وقتی ترمز می گیرد و رها می کند آن مهره ی ریگلاژ تکان نخرد (عقب و جلو نرود ) . سپس پیچ چرخ را می بندیم .
ریگلاژ ترمز دستی :
وقتی ترمز دستی خوب عمل نکند( مثلاً زمانی که در یک سرآشیبی خودرو را پارک کرده و ترمز دستی را کشیده ایم ولی با این حال خودرو شروع به حرکت کردن می کند و به سمت پایین می رود) احتمالاً سیم آن شُل شده است که باید آن را سفت کرد . برای این کا ر از دو آچار 10 و13 استفاده می کنیم که پیچ ها را شُل کرده و بعد سیم را کشیده و پیچ ها را می بندیم تا جایی که ترمز دستی خوب عمل کند .
اِستپ موتور (Stepper Motor ) :
استپ موتور حالت های مختلف موتور را تنظیم می کند ، یعنی در حالت هایی که موتور نیاز به سوخت بیشتری دارد، مسیر را باز کرده و هوا را به داخل موتور هدایت می کند .
استپ موتور روی هوزینگ دریچه گاز است و در شرایط زیر کار می کند :
1- در مواقعی که موتور سرد است یک مسیر هوای اضافی را باز می کند تا موتور خوب کار کند .
2- در بعضی حالت ها مانند زمانی که کولر روشن است با باز کردن مسیر هوا از کاهش قدرت موتور جلو گیری می کند .
3- د رحالت دور آرام با توجه به دما و بار موتور ، آن را تنظیم می کند .
حال اگر موتور در یکی از حالت های فوق که گفته شد خوب کار نکرد ، احتمالاً استپ موتور کثیف یا خراب شده است که نسبت به تعویض یا تمیز کردن آن اقدام نمود .
برای این کار از آلن استپ موتور (آلن ستاره ای 20 ) در انواع خودرو های پژو و سمند و از پیچ گوشتی چهار سو در خودرو های RD و پیکان در باز کردن آن استفاده می کنیم .
اگر استپ موتور کثیف بود با پنبه یا دستمالی که آغشته به تینر ، بنزین یا هر ماده ی شستشو دهنده است آن و داخل جایگاه آن را را تمیز میکنیم . بعد استپ موتور را سر جای خود می بندیم و سوکتش را وصل می کنیم .
اگر استپ موتور از حد معمول بیشتر بیرون آمده بود یا داخل رفته بود یا لغزش زیادی می کرد آن را باید تعویض کرد .
پمپ بنزین :
وظیفه ی پمپ بنزین کشیدن سوخت از باک و فرستادن آن به ریل سوخت می باشد و به دونوع " داخل باک " و " خطی " تقسیم می شوند :
پمپ بنزین داخل باک : این نوع پمپ بنزین داخل باک می باشد و به دلیل مزایای زیر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد :
1- به دلیل شناور بودن داخل باک همیشه خنک می باشد و از تشکیل حباب و قفل گازی جلو گیری می شود .
2- بخاطر قرار گرفتن داخل باک سر و صدای ان کم می باشد .
پمپ بنزین خطی : این نوع پمپ بنزین خارج از باک و در مسیر سوخت رسانی قرار می گیرد .
پمپ بنزین را زمانی که نیم سوز شود ، یا عمل پمپ کردن را با مشکل انجام شود تعویض می کنند .
صافی بنزین ( فیلتر بنزین ) :
صافی بنزین بین باک و ریل سوخت واقع شده است . سوخت از صافی عبور کرده و ذرات اضافی موجود در آن گرفته می شود که در واقع اولین کار برای محافظت از انژکتورهاست . این صافی می تواند ذرّ ات را 8 تا 10 میکرون تصفیه کند . سطح فیلتر حدود 900 سانتی متر مربع می باشد .
نکات مهم در مورد صافی بنزین :
1- صافی بنزین نباید روغن کاری شود .
2- به جهت قرار گرفتن فلش روی آن در موقع نصب توجه شود.
این صافی را هر km20000 تعویض می کنند .
کویل دوبل :
وظیفه ی این قطعه ی افزایش ولتاژ می باشد و فرق آن با کویل های معمولی در این است که این قطعه ( همان طور که از نامش مشخص است ) از دو کویل تشکیل شده است .
نحوه ی عمل کرد آن به صورت زیر می باشد :
کویل دوبل در داخل خود دارای دو سیم پیچ می باشد : سیم پیچ اولیه و سیم پیچ ثانویه .
در سیم پیچ اولیه یک یک سر آن به برق ارسالی از رله دوبل و سر دیگر آن به پایه ECU متصل می شود . در این صورت با ارسال پالس ازECU شمع های 1 و 4 باهم و همچنین شمع های 2 و 3 باهم جرقه می زنند . در این صورت در سیکل کاری در سیلندر ، دو جرقه زده می شود که یکی در انتهای تراکم باعث احتراق مخلوط سوخت و هوا می شود و دیگری در زمان تخلیه باعث سوختن هیدروکربور های نسوخته شده و باعث کاهش آلودگی می شود .
مقدار مقاومت در سیم پیچ های اولیه حدود 8/0 اهم و در سیم پیچ های ثانویه حدود 6500 اهم می باشد . اگر کویل دوبل خراب باشد در بیشتر مواقع موتور روشن نمی شود ولی در بعضی مواقع روشن شده و موتور با لرزش کار می کند .
دسته موتور :
این وسیله از لرزش بیش از حد موتور و انتقال تکان ها و ضربه ها به اتاق و سر نشینان جلو گیری می کند .
سه نوع دسته موتور در خودرو ها وجود دارد که هر یک را نام می بریم:
1- دسته موتور دو سر پیچ :
این دسته موتور سمت راست خودرو ( زمانی که داخل خودرو نشسته ایم ) قرار می گیرد . برای تعویض آن به شرح زیر عمل می کنیم :
ابتدا فلز بالای آن را که پیچ آلن خور است و همچنین فلز آلومینیومی نگه دارنده ی دسته موتور را که زیر آن قرار دارد باز کرده و با یک چکش و قلم به دسته موتور بر خلاف عقربه های ساعت ضربه وارد می کنیم تا باز شده و آن را در می آوریم و دسته موتور جدید را جای گزین می کنیم .
2- دسته موتور زیر باطری :
این دسته موتور در زیر باطری است که برای تعویض آن ، سر باطری را برداشته و باطری را از روی خودرو بر می داریم . سپس سینی زیر باطری را باز کرده و با یک چکش و قلم ، دسته موتور را باز می کنیم و دسته موتور جدید را جای گزین می کنیم .
3- دسته موتور و دو شاخه رام :
این دسته موتور زیر موتور است و به دو شاخه رام وصل می شود و از زیر خودرو قابل دسترسی و تعویض است
هواگیری سیستم خنک کاری :
زمانی این کار را انجام می دهیم که یکی از تجهیزات سیستم خنک کاری باز یا تعویض شود ( بجز درب رادیاتور ) مثلاً لوله های انتقال آب خنک کاری .
برای هواگیری به شرح زیر عمل می کنیم :
ابتدا رادیاتور را پُر از آب می کنیم ، بعد برای هواگیری دو پیچ وجود دارد. ( یکی مانند سر وال چرخ خودرو و دیگری پیچ آلن خور شمارة 5 است ) یکی از پیچ ها را باز می کنیم (سر وال ) و پیچ آلن خور را شُل می کنیم تا آب بدون هوا از آن دو بیرون ریزد سپس آن ها را سفت می کنیم بعد درب رادیاتور را می بندیم .
سنسور دمای آب (فشنگی آب):
وظیفه ی این سنسور رساندن اطلاعات دمای آب به ECU با تغییر می باشد .
نحوه ی عمل کرد : این سنسور دارای یک مقاومت می باشد که با تغییر دما افزایش یا کاهش می یابد . مقاومت آن از نوع NTC می باشد ، بنابراین ECU با تغییر مقاومت مقدار دمای آب را تشخیص می دهد .
این سنسور رد داغ ترین جای موتور یعنی محل خروج آب و دقیقاً کنار محل قرار گیری ترموستات است .
تعویض دیسک و صفحه :
زمانی این کار را انجام می دهیم که ضریب اصطکاک بین دیسک و صفحه و فلایویل یا گشتاور انتقالی بین آنها کم شود ، که به صورت زیر انجام می دهیم :
ابتدا جک می زنیم و خودرو را خرک می کنیم و چرخ جلو سمت راننده را باز می کنیم ، بعد سینی زیر موتور را در می آوریم و پیچ تخلیه ی روغن گیر بکس را باز کرده روغن را تخلیه می کنیم . سپس از سمت بالای خودرو ، باطری ، سینی زیر باطری ، هواکش و لوله هایش را نیز در می آوریم . بعد از آن سیم اتصال به بدنه ی گیربکس ، پیچ های بالای گیر بکس و پیچ های استارت را باز می کنیم . سپس پیچ های طَبق و سیبک را هم باز و پلوس کوتاه را در می آوریم . حال از زیر خودرو پیچ های زیر گیر بکس را باز کرده و گیربکس را آزاد و در می آوریم .
بعد پیچ های دیسک و صفحه که به فلایویل متصل است را باز می کنیم و آنها را در آورده و نسبت به عمل تعویض اقدام می کنیم . برای نصب دیسک و صفحه ی جدید برای آن که صفحه کلاچ به درستی در جای خود قرار گیرد ، در هنگام بستن پیچ های دیسک و صفحه ، شافت یا میله ای در جای قرار گیری محور ورودی گیربکس می گذاریم و بعد از بستن پیچ های آن شافت یا میله را بر می داریم . سپس گیر بکس را جا زده پیچ های آن را می بندیم .
برای تعویض کاسه نمد ته میل لنگ نیز بعد از در آوردن دیسک و صفحه ، فلایویل را نیز باز می کنیم ، کاسه نمد را در آورده و کاسه نمد جدید را جای گزین می کنیم و باچسب آب بندی کاسه نمد را به موتور می چسبانیم .
تعویض تسمه تایم :
تسمه تایم را هر km 60000 بازدید و تعویض می کنند . عمل تعویض آن به صورت زیر می باشد :
ابتدا قاب بالای تسمه تایم را که دارای دو پیچ در دو طرف آن است (10 و 13 ) باز می کنیم . بعد هرز گرد بالای تسمه دینام را در می آوریم تا بتوانیم پیچ قاب پایین تسمه تایم که آچار 10 می خورد را باز کنیم . سپس چرخ جلو سمت شاگرد را باز و شُلگیر آن طرف را آزاد می کنیم ، بعد فولی سر میل لنگ و تسمه سفت کن را در می آوریم ، تا بتوانیم قاب پایین تسمه تایم و خود تسمه را بیرون بکشیم . حال برای جای گزینی تسمه جدید بایید تایم بگیریم که به صورت زیر می باشد :
شمع شماره چهار را باز کرده و یک پیچ گوشتی در داخل آن گذاشته تا بتوانیم در حالت تراکم بودن پیستون آن سیلندر را تشخیص دهیم ، سپس فولی میل لنگ را که باز کرده بودیم ، سر جایش می بندیم و آن را می چرخانیم تا پیستون به نقطه ی مرگ بالا برسد ( حالت تراکم ) ، سپس فولی میل بادامک را نیز چر خانده تا سوراخ فولی روبروی سوراخی که روی سر سیلندر است قرار گیرد . بعد تسمه جدید را جای گزین می کنیم .
تعویض تسمه دینام :
این تسمه را نیز در هنگام تعویض تسمه تایم بازدید و در صورت لزوم تعویض می کنند .
برای تعویض ابتدا چرخ جلو سمت شاگرد را باز کرده و شُلگیر آن طرف را آزاد می کنیم . بعد با یک میله ( مانند میل فرمان) تسمه سفت کن را اهرم کرده و تسمه دینام را از جایش در می آوریم . سپس هرز گرد بالا و تسمه سفت کن را هم باز کرده و و بازدید می کنیم ، که در صورت نیاز آنها را تعویض می کنیم. بعد تسمه جدید را جای گزین و عکس عمل باز کردن آن را می بندیم .
تعویض شمع و وایر ها :
شمع و وایر ها را در طی مسافتی معادل km 20000 بازدید و در صورت لزوم آن ها را تعویض می کنند . البته وایر ها بیشتر از آنچه که گفته شد ، می توانند عمر مفید کنند .
حال به طریقه ی عمل تعویض شمع ها می پردازیم :
ابتدا وایر ها را کشیده و بعد شمع ها را با آچار شمع یا بکس 16 بلند ( در خودرو های خانواده ی پژو ، پیکان و سمند ) باز و شمع جدید را جای گزین می کنیم .
نکته : در خودرو های پژو پارس ، پژو 405 و سمند از شمع 2 پلاتین و در خودر های پژو 206 ، پژو RD و پیکان از شمع تک پلاتین استفاده می شود